Copyright © Jan Tijsma - 2019. Alle rechten voorbehouden. Gebruiksvoorwaarden | Privacybeleid

Jan Tijsma
Landschaps- en natuurfotografie
Landschappen, natuur en vogels in het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
Start.
Nieuwsbrief.
Nationaal Landschap.
Lezingen.
Fotohut .
Image Maker Sensor.
Link.
Fotoalbum.
Fotoalbum

Op deze pagina staat een selectie van de foto`s die ik in die periode heb gemaakt en ook via de wekelijkse fotomail worden verzonden.

 

September 2019

 

De zomer is voorbij en de herfst laat zich gelden. In het begin van deze maand hadden we nog de muizenplaag waar veel ooievaars op af kwamen. De maand eindigde met zware regenval, met gevolg volle sloten en in werking stellen van het ing. Woudagemaal in Lemmer.

 

Ik werd verrast door een paar mooie vogel-waarnemingen, zoals de kruisbek, appelvink rootpootvalk, vuurgoudhaantje en de bladkoning. Zeker geen alledaagse vogels. Verder kwamen ook de wat meer gewone bosvogels in beeld en dat zijn steeds weer andere soorten.

 

De vogeltrek is gaande en zag groenpootruiters en witgatjes in het ondiepe water van It Swin.

In het water hadden kieviten zich verzameld en in de lucht vlogen groepen krakeenden.

 

De herfst nadert en dat is ook te zien aan het riet dat begint te kleuren en natuurlijk aan de paddenstoelen in het bos. De regenval heeft ervoor gezorgd dat ze uit de grond vlogen. Het bos staat er vol van. Rond de meren zijn al de wintergasten aanwezig en zoeken de soorten elkaar op.

 

De watersport is over en de meeste bootjes liggen weer op het droge. Gelukkig gaat de zon ook zo nu en dan weer mooi onder en daarvan jhoop ik dat we er in de komende herst weer een paar moie van te zien krijgen.  

 

Het is herfst, dus tijd om het bos in te gaan. Vergeet vooral de Gaasterlandse Natuurweek niet in de herfstvakantie.